Q-Tutkimus

Mitä omia asioita saa hoitaa työajalla ja mitä ei? Osalla työpaikoista on selkeät säännöt määriteltyinä, mutta jos sääntöjä ei ole, kuunnellaanko sitten vain omantunnon ääntä? Q-Tutkimus toteutti kesäkuussa 2013 kyselytutkimuksen koskien omien asioiden hoitamista työajalla. Tutkimustuloksista kävi ilmi, että suurin osa vastaajista käyttää työviikon aikana alle tunnin omien asioiden hoitamiseen. Uskon, että asia pitää paikkaansa, sillä tuskin kovin monen työviikkoon osuu sekä kampaajakäyntiä, auton huoltoon viemistä ja pankissa asiointia. Monella työpaikalla suhtaudutaan melko myötämielisesti omien asioiden hoitamiseen työajalla; mihinkään ei juuri puututa kunhan varsinaiset työt tulee tehtyä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tämä on hyvä periaate. Näkisin tilanteen nimittäin sillä tavoin, että jos omat asiat pystyy hoitamaan työajan puitteissa eikä varsinainen työnteko kärsi tästä niin sehän on vain hyvä käytäntö! Työpäivään tulee sopiva katkos, asiat tulevat hoidetuksi ja työpisteelle palattuaan on taatusti pirteämpi olo. Kyselyyn vastaajista 81 % oli tyytyväisiä oman työpaikkansa käytäntöön, mikä jo osittain kertoo tilanteen olevan suht hyvällä mallilla. Toki edelleen korostaen sitä, että itse työnteosta ei tingitä.

 

Työnantajan säännöt vs. oma moraali

Moni vastaajista kuitenkin kertoi, että on omituista edes ajatella hoitavansa omia asioita työajan puitteissa. Ihmeellinen käytäntö, joka ei ole tullut mieleenkään. Ihailtavaa uskollisuutta toki omaa työpaikkaansa kohtaan, ei siinä mitään. Ja jos työpaikalla tosiaan on selkeät säännöt sovittuina niin ei siinä auta lähteä viemään autoa katsastukseen kesken työpäivän. Sitten on tietysti ihmisiä, joiden työmoraali ei anna periksi tässä asiassa, vaikka työnantaja sallisi asioiden hoitamisen. Osittain ihaltavaa sekin. Voisin veikata, että kyseessä ovat tietyn sukupolven ihmiset, joiden työhistorian aikana ei moista ole koskaan hyvällä katsottu – ja tuskin on juuri sallittukaan. Yksi asia on kuitenkin sellainen, jonka soisi yleistyvän työpaikoilla. Kuten muutama vastaajistakin ehdotti, olisi ihan mukavaa voida hoitaa fyysistä kuntoaan työajalla. Nyt siis ei tarkoiteta sitä, että kunhan itse nouset vähän venyttelemään työpöydän ääreen kerran tunnissa. Joissain työpaikoissa harjoitetaan esimerkiksi palaveeraamista ulkona lenkin yhteydessä. Mainio idea, kunhan asia on mieitty loppuun saakka ja “kokoustajat” ovat kaikki hengessä mukana.

Entä jos työ on Internetissä?

Tänä päivänä on aika harvassa ne työpaikat, joissa Internetiä ei käytettäisi. Tavalla tai toisella netti on mukana työelämässä – kenelle se sitten tarkoittaa Facebookin käyttöä, “googlausta” tai verkkopankkiasiointia. Mukana se on ja eroon siitä ei varmaan enää päästä. Toisaalta, Internet on mullistanut elämäämme niin paljon, että sen mukana tulleet hyödyt ovat moninkertaiset verrattuna haittapuoliin. Internet on siitä metka “työväline”, että sitä on suht helppo käyttää väärin työajan puitteissa. Kyselyyn vastaajista 10 % kertoi, että heidän työpaikoillaan Internetin käyttö on kokonaan kielletty. Suurimmalla osalla työpaikoista Internetiä saa käyttää vapaasti ja osalla on käytössään säännöt koskien tiettyjä sivustoja. Suurin osa vastaajista kertoi käyttävänsä alle tunnin työpäivässä Internetissä muissa asioissa kuin työn puitteissa. Vähän tulee sellainen olo, että onkohan vastaajat hieman kaunistelleet vastauksiaan? En kuitenkaan usko, että kovin moni surffaa netissä tuntikausia, mutta alle tunti työpäivässä kuulostaa silti melko vähäiseltä. Työhön liittyvissä asioissa Internetiä ilmoitetaan käytettävän sähköpostiin sekä tiedon ja yhteystietojen hakuun. 88 % vastaajista kertoi olevansa tyytyväisiä oman työpaikkansa käytäntöihin koskien Internetiä.

Pääasia töiden hoitaminen

Osalle Internet on oikeasti kiinteä osa työntekoa. Monet sovellukset ovat esimerkiksi web-pohjaisia ja yrityksen koti- ja Facebook-sivut vaativat päivitystä. Internetin käyttö on siis tänä päivänä hyvinkin perusteltua niin monessa yhteydessä, että sen käytön kieltäminen saattaisi aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia työelämässä. Tietysti tässäkin pätee sama periaate, että työt tulee hoitaa ensisijaisesti. Erään vastaajan avoin kommentti omalta osaltaan kiteyttää paljon: “jos on aikaa roikkua netissä, on aivan liian vähän oikeita töitä.”

Tutkimuksen tuloksista voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että sopivasti asioiden hoitoa sallivat työnantajat ovat vahvoilla. Kun työt tulee hoidetuksi ja työntekijät voivat hyvin, voiko toimivampaa konseptia enää olla? Vahvan keskinäisen luottamuksen vallitessa kaikki voittavat.

Tästä voit tutustua tarkemmin tutkimustuloksiin.