Q-Tutkimus

Mennään heti asiaan. Kumpi on mielestänne parempi vaihtoehto: konsulttipalveluiden tilapäinen ostaminen vai työntekijän palkkaaminen tehtävään toistaiseksi? Niinpä, tämä tuntuu jakavan mielipiteitä. Syvennytään aiheeseen hieman tarkemmin.

Mitä hyviä puolia on sillä, että ostaa tilapäisesti konsultilta vaikkapa henkilöstön valmennuksen tai asiakasanalyysin? Aivan ensimmäiseksi mieleen tulee se, että ns. talon ulkopuolinen henkilö näkee usein asiat eri tavalla ja voi näin ollen tuoda jotain aivan uutta tullessaan. Konsultti on usein itsenäinen yrittäjä, jonka toimeentulo riippuu siitä, miten ja millä tarmolla hän työtään tekee. Väitänpä siis, että säännölliseen kuukausipalkkaansa tukeutuvat “rivityöläiset” eivät näe asiaa samalta kantilta. Siispä uskallan sanoa, että luotettava konsultti tekee kaikkensa jokaisessa toimeksiannossaan. Ei ole varaa saada huonoa mainetta ja menettää asiakassuhteita.

 

Konsultit negatiivisessa maineessa

No mitä huonoa sitten on tilapäisen konsulttipalvelun tilaamisessa? Hinta toki on useasti aika reipas, mutta sekin johtuu siitä, että hinta ilmoitetaan “könttäsummana” ja “alvit päälle”. Jostain kumman syystä konsultit ovat saaneet myös negatiivissävytteisen maineen. Se on juuri tätä, että joku konsultiksi itseään nimittävä on joskus möhlinyt – ja näin koko ammattikunta kärsii. Periaatteessa verrattavissa näihin valelääkärikohuihin; meni hetki kun taas uskallettiin luottaa lääkärin todella olevan ammattilainen.

Mitä hyviä puolia siinä sitten on, että palkataan henkilö tehtävään toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella? Palkkatyöläinen varmasti sitoutuu työhönsä ja tuleminen “osaksi taloa” kasvattaa luottamusta tulevien tehtävien hoitamiseen. Henkilöllä luultavasti on myös oma työpiste talossa, joten hän on työpäivänsä ajan läsnä.

Henkilön palkkaaminen tehtävään on myös rahakysymys – työpaikat ovat muutenkin kortilla ja jonkin tietyn alan asiantuntijapalkka ei ole pienimmistä päästä. Onko työtehtävään palkattu henkilö tarpeeksi motivoitunut tehtävästään vai pyöriikö mielessä ennemmin turvattu toimeentulo? Tuleeko tulosta samalla tavalla kun työtehtävä ei ole tilapäinen? Vaikka projektille annettaisiin selkeät aikaraamit, suhtautuuko vakituinen työntekijä niihin yhtä tunnollisesti kuin aikaraameissa toimiva konsultti?

Monta näkökulmaa

Monta pähkinää purtavaksi. Molemmissa on varmasti puolensa. Ja onhan toki tilanne aina ns. ihmiskohtainen. Konsultteja ja palkkatyöläisiä on laidasta laitaan. Tulee kyseeseen sitten toimeksiannon tilaus tai työntekijän palkkaaminen, lopputulostahan ei voi koskaan tietää. Ja lopputulos voi hyvinkin olla projektin tekijästä täysin riippumaton; vaikka kaikkensa antaa, homma voi kaatua ja pahasti.

Lähtökohtaisesti kuitenkin kannatan konsultin palvelun ostamista. Itse olen tehnyt samantyyppisiä projekteja sekä konsulttina että palkkatyöläisenä ja omasta kokemuksesta voin sanoa, että on kaikkien etu tilata palvelu vain tarpeeseen. Projektin päätyttyä konsultti siirtyy eteenpäin muihin toimeksiantoihin ja huonolla tuurilla palkkatyöläinen istuu toimettomana työpöytänsä äärellä. Näkökulmia on asiaan monta, mutta ne kannattaa punnita tarkoin ennen päätöksen tekoa.