Q-Tutkimus

Kesäkelejä on piisannut ja helteitä riittänyt – kuka sitten on tykännyt ja kuka ei. Miksi muistella kylmää kesäkuuta räntä- ja raekuuroineen? Näyttäisi näin elokuun puolessa välissä, että ei ole sään puolesta kalenteriin katsominen. Koulujen alkaminen ei ole yhtä kuin syksy, vaikka se siltä tuntuukin – ainakin koululaisten mielestä.

Kuvittele, että koulut alkaisivat vasta syyskuun alussa ja lomilta orientoiduttaisiin takaisin työmaailmaan. Kuulostaa itse asiassa aika hyvältä! Silloinhan se syksy vasta virallisesti alkaa. Valitettavan usein kesä luokitellaan kesä- ja heinäkuuksi. Kun elokuun ensimmäinen päivä koittaa niin jollain tasolla kesäfiilis vaan loppuu. Tuntuuko tutulta?

 

Onko myöhentämisessä huonoja puolia lainkaan?

Taas on uutisoitu kesälomien myöhentämisestä. Jos koulujen lopetusta siirrettäisiin parilla viikolla kesäkuun puolelle, voitaisiin vastaavasti kesälomaa jatkaa pidemmälle elokuuhun, jopa syyskuun alkuun saakka. Saataisiin kaikki irti hyvistä kesäsäistä ja perheiden olisi helpompaa sovittaa lomat ja koulujen alut yksiin. Lisäksi lomasesonki monissa alan yrityksissä voisi jatkua pidempään. Näin äkkiseltään ajateltuna ehdotuksellahan ei ole huonoja puolia! Vai onko sittenkin? Kaikki me kouluja käyneinä ihmisinä muistamme, kuinka spesiaalia aikaa tuo touku-kesäkuun vaihde oli. Ilmassa oli sen verran paljon kesäloman tuntua, että siihen päälle joku parin viikon extraodotus… Olisi se kieltämättä vaikeaa!

Koulujen kesälomien, samoin kuin koulupäivien aloituksen myöhentäminen ovat sellaisia ikuisia muutoksien aiheita, joihin tuskin kuitenkaan kajotaan vielä vähään aikaan. Mitä tämä kesälomien myöhentäminen sitten vaatisi? Asennemuutosta, uuden opettelua, totuttautumista hieman poikkeavaan aikatauluun … Mitä?! Elämähän koostuu juuri noista vaatimuksista; eiköhän siinä ohessa mene joku lomasesongin rukkaaminenkin. Onko taas vaan kyse siitä, että ei uskalleta vai ei voida?