Tuoreen tutkimuksen mukaan koemme syyllisyyttä arjen nautinnoista – kuten esimerkiksi suklaan syömisestä. Sen sijaan jos viikonloppuisin mättää herkkuja naamaansa, on se sitten jotenkin perusteltavissa. Arkena pitäisi olla ruodussa eikä sortua mielitekoihin. Viikonloppuna on lupa höllätä ja antaa periksi. Aika mustavalkoista vai mitä?

Makeisvalmistaja Pandan Taloustutkimuksella teettämästä kyselyn tuloksista kävi ilmi, että etenkin makeat herkut ovat oikeita syntipukkeja. Erityisesti vieläpä naiset (yllätys) kokevat suurinta syyllisyyttä herkutteluistaan. Tämä puolestaan lisää tutkimuksen mukaan huonoa omaatuntoa, joka taas heikentää elämänlaatua. Olisikohan edessä asennemuutoksen paikka? Kyse on kuitenkin aika mitättömästä asiasta, arjen pikku nautinnosta.

Käytännössä arkemme luokitellaan kestäväksi viisi päivää viikossa. Viikonloppuun kuuluu kaksi päivää. Oikeasti toki aloitamme viikonlopun jo perjantaina, vastaavasti arkeen palautumisen kenties jo sunnuntai-iltana. Hölläilylle ja mieliteoille ei tässä skenaariossa kovin paljon aikaa jää. Arki painaa päälle ja pitäisi ottaa itseään taas niskasta kiinni.

Syöt palan suklaata ja tunnet syyllisyyttä, joten otat toisenkin palan helpottamaan oloa – ja hups sinne upposi koko levy. Kuinkas se nyt tuolla tavoin taas lipsahti? Sitten ajatellaan, että mitä väliä kun repsahdus on jo tapahtunut? Kaiken kaikkiaan viheliäinen noidankehä etten sanoisi.

Entäpä jos tosissaan yritettäisiin muuttaa koko ajattelutapaa? Entä sitten jos syöt arkenakin herkkuja? Millä tavoin se on pois ja keneltä? Jos se saa mielesi paremmaksi, anna mennä vaan! Se saattaa jopa parantaa arkeasi – ota vähän löysemmin niin elämäkin maistuu taas; kenties suklaalta, jäätelöltä, pullalta…

Toisekseen aiheen vierestä täytyy tutkimuskonsulttina kommentoida, että välillä on virkistävää lukea tällaisiakin tutkimustuloksia. Ei sen aina tarvitse olla niin vakavaa :).