Jännä ilmiö tuo sosiaalinen media. Se yhdistää ihmiset – ja samalla erottaa. Voidaan siis olla sosiaalisia yksin, mutta kuitenkin yhdessä. Jokainen tahollaan kera älypuhelimen tai muun päätelaitteen on osa suurempaa kokonaisuutta – ja samalla kuitenkin yksin. Onko tässä siis kyse yksin olemisesta vai yhdessä olemisesta? Tai kuten joku siellä nyt saattaa ajatella: ketä kiinnostaa?

Ei siis syvennytä sen tarkemmin yksin tai yhdessä olemisen merkitykseen. Sosiaalinen media on levinnyt viimeisen vuoden aikana räjähdysmäisesti. Some on toki ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta nyt se on tullut suorastaan käsin kosketeltavaksi. Televisiomaailma on ottanut homman hyvin haltuun. Samalla kun katsotaan jotain sykähdyttävää ohjelmaa, voidaan heittää erilaisia kommentteja ilmoille yhteisöpalveluissa – parhaassa tapauksessa se oma mielipide koreilee hetken kuluttua omalla tv-ruudulla!

 

Älylaitteet laulavat ruokapöydässäkin

Millainen tapahtuma mahtaa tänä päivänä olla tyypillinen perheillallinen? Ainakin ennen vanhaan istuttiin pöydän äärellä, syötiin ja juteltiin toisten kanssa kasvokkain. Tänä päivänä sitäkään ei taida kukaan juuri kummeksua, että saman pöydän ääressä istuvat perheenjäsenet vaikkapa viestittelevät älylaitteillaan – toisilleen. Tilanne, joka ennen oli perheen yhteinen aika, on nyt sosiaalisen median yhteinen aika. Twiitit sinkoilevat ja siinä ohessa lapataan ruokaa suuhun – kukaan ei puhu suoraan kenellekään. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset paheksuvat tällaista käytöstä, mutta silti käyttäytyvät niin. On se vaan ristiriitaista.

Taannoin älylaitteiden käyttö kyseenalaistettiin myös kansanedustajien keskuudessa. Tuomio asiasta tuntui jakautuvan kahtia: älylaite tulisi pitää piilossa kokonaan istuntojen aikana tai sitten sitä pitäisi opetella käyttämään sivistyneesti – eli huomaamattomasti. Tämän tutkimuksen tuloksiin voit tutustua tarkemmin tästä.

Hurja visio tulevaisuudesta

Millaiseksi tämä maailma vielä muuttuukaan somen myötä vai eletäänkö parhaillaan näiden yhteisöllisten palveluiden huippuaikaa? Itse luulen, että jatkoa on vielä luvassa. Ja vieläpä sellaista jatkoa, että meidät ihmiset todella osallistetaan “kaikkeen” mukaan toden teolla. Veikkaan, että joskus tulevaisuudessa homma menee näin: kotisohvalla jotkut kakkulat päähän, ja pim: olet mukana tv-ohjelmassa. Jokin tuossa kiehtoo, jokin pelottaa. Aika näyttää, viekö voiton uteliaisuus vai pelko.